Bez černý je často používán pro podporu imunitního systému a jeho přirozené obranyschopnosti, zejména v rizikových částech roku. Antioxidant, pomáhá pro normální funkce dýchacího systému, normální hladinu cukru v krvi.
Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. To je staré české pořekadlo, které jasně charakterizuje význam této byliny. Černý bez je jednou z nejhojnějších a nejoblíbenějších bylin našeho lidového léčitelství.
Již od nepaměti je černý bez oblíbenou rostlinou užívanou v lidovém léčitelství. O jeho významu svědčí i staré české úsloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“
Bez černý je často používán pro podporu imunitního systému a jeho přirozené obranyschopnosti, zejména v rizikových částech roku.
Plodu bezu černého je využíváno k výrobě šťáv, likérů, rozvařují se do povidel či marmelád a známé je i bezinkové víno. Pro plod je typická tmavě červenofialová barva. Jejím zdrojem jsou barviva – ceněné anthokyany. Tyto látky bychom nalezli např. také v borůvkách či plodu maqui. Bezinkové plody jsou silně antioxidační.
Plod je nutné sbírat v plné zralosti cca v měsíci září.
Schválená zdravotní tvrzení pro Bez černý
Vylučování vody z organizmu
Antioxidant
Kontrola tělesné hmotnosti
Normální funkce dýchacího systému
Normální hladina glukózy v krvi
Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
Čištění - vylučování
Příprava: Jednu čajovou lžičku sušeného plodu zalít vroucí vodou a nechat 10 minut louhovat. Pít 1–2× denně.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu