Revma je lidový název pro bolesti kloubů, svalů a šlach a není lékařským termínem.

I když není lékařským termínem, toto slovo se legislativně dostalo na seznam rizikových slov, co se týče lékařských tvrzení. Proto níže neuvádíme odkaz do e-shopu, ani žádné přípravky ne revma. Revmatická onemocnění již lékařským termínem je. Označuje se tak skupina onemocnění, která postihuje klouby, kosti, páteř, svaly, šlachy, prostě řečeno pohybový aparát. Revmatická onemocnění se dále rozděluje do několika dalších skupin. Nejznámějšími revmatickými onemocněními jsou revmatoidní artritida, Bechtěrevova nemoc, tenisová loket či psoriáza neboli lupénka.

Revmatoidní artritida - jde o zánětlivé onemocnění imunitního systému a zdaleka nepostihuje jenom starší lidi. U postiženého člověka jeho imunitní systém napadá klouby poškozuje je a způsobuje chronickou bolest. Jde o dlouhodobě postupující onemocnění, které stupňuje bolesti. Ovšem nemusí napadnout jen klouby, revmatoidní artritidou mohou být postiženy i vnitřní orgány, například plíce. Proces onemocnění probíhá tak, že bílé krvinky, které proniknou do kloubu, způsobí otoky, bolestivost, sníženou funkčnost. S postupujícím časem pak pomalinku ale jistě likvidují kloub - dochází k jeho destrukci. Kdy zjistíme, že máme artrózu? Pokud nám loupe v kloubech, začnete mít problém s pohyblivostí, klouby začnou drhnout, a dostaví se bolesti kloubů, je na čase s tím něco dělat - navštívit ortopeda a využít i dary přírody která má několik osvědčených metod. 

Tenisový loket
rovněž patří mezi revmatická onemocnění. Projevuje se silnou bolestí loketního kloubu, především kvůli zánětům šlach na straně paže.  Svůj název dostalo onemocnění od tenistů, u kterých netrénovanou hrou docházelo k velkému zatížení a následným bolestem loketního kloubu. Vžilo se to pak i pro postižené, kteří raketu v životě nedrželi v ruce.

Polyartróza je revmatické onemocnění, které sužuje kolena, kyčle, nárty a přilehlé prstní klouby.

Psoriáza neboli lupénka je sice především onemocnění kůže, ale cca u každého desátého pacienta se rozvine společně s lupénkou i postižení kloubů - psoriatická artritida. Ta se může vyskytovat v několika formách. Nejčastěji se projevuje šupinatými olupujícími ložisky v oblastech kloubů, především na loktech a kolenou, může být ale třeba i na hlavě, nehtech,  či na genitáliích.

Bechtěrevova choroba
je chronické, onemocnění, takříkajíc na celý život. Častěji napadá muže a první příznaky se nejčastěji objevují po 18 letech. Onemocnění se projevuje chronickou bolestí a ztuhlostí páteře, nejčastěji v místech kloubu mezi křížovou kostí a pánve. Nejvíc bolí, když je pacient v klidu, při pohybu se naopak bolesti zmírňují. Člověk s bechtěrevovou nemocí si nedosáhne rukama na kolena nebo se vůbec nedokáže předklonit a většinou je nemoc doprovázena chronickou únavou. Skoro polovina postižených trpí bolestí očí a zvýšenou citlivostí na světlo, způsobené záněty oční duhovky. Nemocným často slézají nehty, trpí záněty kloubů, plic.