Chaga je kvalitní zdroj beta glukanů, enzymů, antioxidantů a adaptogenů.
Čaga je ceněná houba parazitující na kmenech bříz, od kterých si bere živiny.
Rezavec šikmý je houba nepravidelného tvaru těla s výrazným typicky černým zbarvením. To způsobuje vysoká obsahová koncentrace pigmentu melaninu. Původní domovinou čagy je Asie a oblasti ruské tajgy. Zde je také hojně užívanou a známou houbou již od 16. století. Vhodným obdobím na sběr čagy je pouze jaro a podzim, a to pro nejvyšší koncentraci obsahových látek.
V lidové medicíně Sibiře a Skandinávie si drží po staletí jedno z předních míst užívaných přírodních produktů mezi bylinkáři.
Tradiční užití: Čagu lze připravit jako nálev, nebo naložit a vytvořit lihovou tinkturu.
Nálev: Čaj z čagy připravíme z jedné lžičky houby, kterou zalijeme 250 ml vařící vody. Necháme louhovat 10 minut. Scedíme. Můžeme použít ještě několikrát, dokud se voda barví.
Odvar: odvar je silnější forma. Lžičku čagy zalejeme půllitrem studené vody (můžeme nechat několik hodin macerovat), pak přivedeme k varu a 10 minut povaříme. Necháme ještě chvíli louhovat a pak slijeme.
Pijeme třikrát denně šálek (250 ml) půl hodiny před jídlem.
Země původu: Rusko
Surovina pro přípravu bylinného čaje - nálevu