Asijská kuchyně: Cizrna - Chick peas 500g
košík je prázdný
Produkty
Hledání - Kategorie
Hledání - Kontakty
V článcích
cizrna-trs-chick-peas-500-g.jpgcizrna-trs-chick-peas-500-g.jpg
Cizrna - Chick peas 500g
Kód produktu: TRS00479
TRS
Dostupnost: SKLADEM
Cena se slevou
Cena s DPH65,00 Kč
Cena / kg:

Cizrna obsahuje důležité bílkoviny, vápník a další potřebné minerály. O cizrně se říká, že je schopna vegetariánům nahradit maso. Pomáhá snižovat cholesterol v krvi a díky vysokému obsahu vlákniny napomáhá zdravému trávení.

Cizrna obsahuje velké množství bílkovin, kyseliny listové a minerálů (například železo, draslík, hořčík, vápník a zinek).

Pomáhá snižovat cholesterol v krvi a díky vysokému obsahu vlákniny napomáhá zdravému trávení. Cizrna, neboli hrách římský, je u nás stále ještě nedoceněnou luštěninou. Přitom obsahuje důležité bílkoviny, vápník a další potřebné minerály. O cizrně se říká, že je schopna vegetariánům nahradit maso. Připravují se z ní polévky, saláty a dušené pokrmy. Cizrna se využívá hlavně ve středomořské a blízkovýchodní kuchyni - nejznámější je pomazánka zvaná Hummus.

Cizrna namočená ve vodě má jemnou konzistenci a chutná jako čerstvý hrášek.

Složení: cizrna neboli hrách římský

Recepty:

Cizrna na italský způsob:
Cizrnu necháme namočenou 8 - 12 hodin (do vody přidáme jedlou sodu, asi půl lžičky na 0,5 l vody). Pak vodu slijeme a cizrnu propláchneme. Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, na čtvrtky nakrájená rajčata, přidáme cizrnu a zalijeme vodou. Vaříme do měkka (zhruba 120 minut v tlakovém hrnci 35 minut). Po uvaření osolíme a můžeme okořenit pálivou paprikou a posypat nakrájenou petrželí. Můžeme podávat samostatně anebo smícháme s těstovinami.

Hummus:
Ingredience: 500 gramů cizrny, 150 gramů tahini, šťáva z jednoho citronu, 1 velká lžička soli, 2 lžičky jedlé sody
Příprava: Cizrnu namočte na noc do vody. Druhý den vodu slijte, cizrnu pořádně propláchněte čistou vodou a vařte s jedlou sodou na mírném plameni asi dvě a čtvrt hodiny. Jedlá soda urychlí změknutí. Vychladlou cizrnu mixujte a postupně přidávejte ledovou vodu, dokud se nevytvoří hustá kaše. Do hladké kaše pak vmíchejte tahini (sezamovou pastu) a ještě chvíli mixujte. Poté přidejte citronovou šťávu a sůl, znovu rozmixujte a ochutnejte.

Zelené drahokamy