Antioxidanty: Kůra Mandarinky chépní - kvalita A (yao) - chenpi 20g
košík je prázdný
Produkty
Hledání - Kategorie
Hledání - Kontakty
V článcích
kura-mandarinky-kvalita-A-(.jpgkura-mandarinky-kvalita-A-(.jpg
Kůra Mandarinky chépní - kvalita A (yao) - chenpi 20g
Kód produktu: PRAGON0026
Pragon
Dostupnost:
Cena se slevou
Cena s DPH109,00 Kč
Cena / kg:

Domovinou keřů a stromů Citrus reticulata Blanco je zejména východní Asie. Plody na nich dozrávají na podzim, kdy je možné jejich tenkou oranžovou až načervenalou kůru poměrně snadno sloupat. Sebraná kůra se pak suší na slunci.

Produkt není skladem Upozornit mě

Domovinou keřů a stromů Citrus reticulata Blanco je zejména východní Asie. Plody na nich dozrávají na podzim, kdy je možné jejich tenkou oranžovou až načervenalou kůru poměrně snadno sloupat. Sebraná kůra se pak suší na slunci.

Účinné látky
Kůra mandarinky obsahuje mj. karotenoidy, pektin a silice.  Z hlediska moderních výzkumů je nejzajímavější výskyt diterpenů a terpenoidů. Kůra obsahuje i četné flavonoidy (např. hesperidin, naryngin). V TČM je kůra z mandarinky využívaná pro zlepšení trávení, proti nechutenství, zvracení...

schválená zdravotní tvrzení: antioxidant

Lze přidávat do čaje, polévek, omáček, kaší, rozemleté do těsta, do čínských pokrmů. Nemá nadměrně ostrou chuť, takže nemění výrazně chuť připravovaného pokrmu.

Dávkování
Dle chuti, nejvíce však 10 g denně.

Balení obsahuje 20 gramů.

Od dob vlády dynastie Chanů (206 př. n. l. až 220 n. l.) cestovalo ze severu Číny na její jih mnoho učenců. Někteří cestovali pouze pro potěchu, jiní byli do této oblasti vysíláni jako hodnostáři. Na všechny udělal jih velký dojem zejména rozmanitostí pěstovaných plodin a množstvím informací o jejich využití, a tak mnozí z nich zapisovali vše, co bylo k vidění či zaslechnutí. Jejich zápisky jsou díky době, kdy vznikaly, zaměřeny převážně na zrniny, zeleninu, ovoce a mnohá doporučení k jejich využití i v dalších oblastech Číny.

Kůra mandarinky, která byla na jih od řeky Jang-c´ velmi oblíbena, je typickým příkladem potraviny, jejíž používání se přesunulo i na sever. Nicméně existuje rčení, že mandarinková kůra z oblastí za řekou Chuaj (tj. ze severu Číny) je malá a vysušená. Mají-li být totiž plody mandarinkovníků voňavé, šťavnaté a sladké, potřebují vlhké klima a úrodnou půdu jihu Číny.

Mandarinková kůra zachovává sladkou chuť, aroma a částečně i vlhkost celého plodu, zároveň však nese stopy svíravé a hořké chuti. Při použití v kuchyni nedodává jídlu pouze své aroma, lehce nasládlou a pikantní chuť, ale například při přípravě masa urychluje jeho měknutí a dodává mu křehkost. Navíc u všech jídel zlepšuje stravitelnost, snižuje nadýmání a pálení žáhy. Nejkvalitnější mandarinková kůra pochází z provincie Kuangtung a podobně i kuangtungští kuchaři jsou proslulí jejím nápaditým používáním.

Zelené drahokamy