Normální trávení: Kajenský pepř - Cayenne pepper 100g
košík je prázdný
Produkty
Hledání - Kategorie
Hledání - Kontakty
V článcích
cayenský pepř 100g
Kajenský pepř - Cayenne pepper 100g
Kód produktu: ZEDR0176
Zelené Drahokamy
Dostupnost: Skladem
Cena se slevou
Cena s DPH59,00 Kč
Cena / kg:

Kajenský pepř je středně pálivé chilli, 45000 SHU. Nejedná se o jiný druh pepře, ale skutečně o chilli papričku, která špatným překladem z angličtiny (Cayenne pepper) dostala název kajenský pepř. Koření.

Chilli kajenský pepř (lat. Capsicum annuum) je středně velká paprička dorůstající délky 10 cm. Pochází z dnešní Francouzské Guayany, kde původně rostly v údolí řeky Cayen. Nejedná se o jiný druh pepře, ale skutečně o chilli papričku, která špatným překladem z angličtiny (Cayenne pepper) dostala název kajenský pepř.

Kajenský pepř patří mezi mírně pálivé chilli, které udělá zajímavým každý připravovaný pokrm. Vůně kajenského pepře je silně papriková, štiplavá a plná. Chuť je příjemně pálivá, pomalu se rozprostírající. Za paprikovou chutí se ukrývá náznak hořkosti.

Chilli přispívá k udržení normálního zdraví žaludku, působí jako antioxidant. Má vliv na metabolismus tuků a sacharidů, snížení příjmu kalorií, je vhodné při kontrole hmotnosti. Podporuje termogenezi – zvyšování produkce tepla.

Použití: Kajenský pepř je středně pálivé chilli, které se nejčastěji přidává do omáček (např. guláše), do horkých polévek, ale i nápojů. Velice oblíbený je při nakládání utopenců, hermelínů a jiných sýrů, také při přípravě masitých pokrmů.

Hlavní léčivé vlastnosti kajenského pepře pochází ze složky, která se nazývá capsaicin. Je to ingredience, která dodává paprikám onu pálivost. Papriky všeobecně obsahují od 0 - do 1,5% capsaicinu. A podle toho se měří i stupně pálivosti a určuje es její požití. Čím je paprika pálivější, tím více capsaicinu obsahuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsaicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až přes 3 miliony SHU (Pepper X - 3180000, Carolina reaper 2200000). Capsaicin nejenom dodává paprice pálivost, podporuje normální funkci žaludku a kontroluje tělesnou hmotnost. Dalšími složkami jsou vitamin E a vitamin C a karotenoidy.

Pálivost: 30 000 - 50 000 SHU

Složení: 100% Chilli kajenský pepř.

Skladování: Skladujte v temnu a pečlivě uzavřené.

Schválená zdravotní tvrzení (OnHold seznam) pro kajenský pepř:
Kontrola tělesné hmotnosti

Schválená zdravotní tvrzení pro papriky s kapsaicinem:
Antioxidant
Metabolismus sacharidů
Snížení příjmu kalorií
Termogeneze - energetický výdej

 

 

 

Zelené drahokamy