CUKRÁŘSKÉ SUROVINY: Agar-Agar prášek 25g
košík je prázdný
Produkty
Hledání - Kategorie
Hledání - Kontakty
V článcích
agar pulveragar pulver
Agar-Agar prášek 25g
Kód zboží: TP10058
Dostupnost: 1 - 2 dny
Prodejní cena se slevou
Prodejní cena: 136,00 Kč
Cena / kg:5440,00 Kč

Želatinový přípravek, který je výbornou a velice zdravou alternativou želatiny, vyrobený z červených mořských řas s vyšší želírovací schopností, čistě rostlinný. Je průhledný, bez chuti a zápachu a zůstává tuhý i za vyšších teplot. Agar-agar je vyráběn z červené řasy, které jsou původem z pobřeží Pacifiku v Asii.

Název agar-agar pochází z Malajska a znamená prostředek pro želatinová jídla z mořských řas. Jedná se o želatinový přípravek, který je výbornou a velice zdravou alternativou želatiny, vyrobený z mořských řas s vyšší želírovací schopností, čistě rostlinný. Je průhledný, bez chuti a zápachu a zůstává tuhý i za vyšších teplot. Agar-agar je vyráběn z červené řasy, které jsou původem z pobřeží Pacifiku v Asii. Její využití jako první objevili obyvatelé Číny a Japonska již na počátku našeho letopočtu. Je zcela nekalorická.

Použití agaru v kuchyni 
Agar dokáže na sto procent nahradit běžnější živočišnou želatinu a jeho použití se od klasické želetiny neliší. Jeho želírovací schopnosti jsou dokonce několikanásobně větší. Nejprve musíme nechat agar jako klasickou želatinu nabobtnat ve studené vodě a poté přivést k varu. Hned poté ztlumíme oheň a vaříme už jen velmi mírně po dobu asi dvou minut. Agar tuhne při 30°C a pevné konzistence postupně dosáhneme už při pokojové teplotě.

Dávkování: Mírně vrchovatou lžičku agar-agar na 750 ml tekutiny nebo ovocné dřeně. Chcete-li získat plnou želírující schopnost, měl by být prášek smíchán v části želírující tekutiny. Zbytek kapaliny přiveďte do varu, přimíchejte agar-agar a vařte 1-2 minuty za stálého míchání. Pokrmy připravované s Agar-agar ztuhnou a po zchladnutí!

Účinky agaru

Pro Japonce je Agar oblíbenou a  zdravou pochoutkou. Celá škála minerálních látek, vitamínů a bílkovin činí z agaru velmi vhodnou potravinu. Je bohatým zdrojem jódu, vápníku a železa.

Výroba želírovací látky 
Výrobní proces je velmi náročný. Řasy se nejprve během letních a podzimních měsíců ručně sklidí, zbaví se vody a usuší se za nízkých teplot a bez přístupu vzduchu. Tato nejnáročnější část výroby se děje během listopadu až února. Látka agar má ve výsledku světlou barvy, má neutrální chuť a je bez kalorií. Prodává se ve formě prášku, vloček, plátků nebo hranolků. 

Kalorická hodnota/energie (na 100g): 25,2 kJ/6 kcal. Bílkoviny: 1,6g. Sacharidy: 76,2g. Tuky: 0,0g

 

Zelené drahokamy