Zdravý spánek: Slzovka Chao, Jobovy slzy, chaoyiren, yimi, 100g
košík je prázdný
Produkty
Hledání - Kategorie
Hledání - Kontakty
V článcích
slzovka___coicis_56b5fdfccfa7f.gifslzovka___coicis_56b5fdfccfa7f.gif
Slzovka Chao, Jobovy slzy, chaoyiren, yimi, 100g
Kód produktu: PRGSD059B
Pragon
Dostupnost:
Cena se slevou
Cena s DPH99,00 Kč
Cena / kg:

Balení obsahuje 100 g slzovky porcelánové - Coicis semen - Jobovy slzy - chaoyiren, yiyiren, hatomugi. Opražené.

Produkt není skladem Upozornit mě

Původ: Domovinou této jednoleté byliny vysoké až 2 metry je jihovýchodní Asie, tj. Čína a Indie. Ve své domovině roste ve vyšších nadmořských výškách, kde již rýže a kukuřice příliš neprospívá. Nalézá se též v tropické Africe, Brazílii a jižních oblastech USA. Latinský název byliny je Coix lacryma-jobi L.

Účinné látky: Semena slzovky obsahují škrob, tuk, bílkoviny, aminokyseliny leucin, tyrosin, lysin. Triterpenoidy coixol, coixan, coixenolid a steroly stigmasterol a kampesterol. Protože jsou geneticky bližší spíše kukuřici než pšenici, měly by být bezpečné i pro osoby trpícími alergií na lepek.

RECEPTY

Slzovková voda, v Číně známá jako yimishui

Jedná se o nejjednodušší přípravu slzovky do podoby nápoje, který je možno podávat horký či vychládlý. Slzovku před vařením krátce opláchněte a namočte na cca 1 hodinu do vody, na 1 šálek slzovky 15 - 20 šálků vody. Potom ji v té samé vodě vařte bez pokličky hodinu při mírném varu. A máte hotovo. Kromě pití odvaru můžete pojídat i uvařenou slzovku. Pro osvěžení chuti je možno vymačkat do šálku těsně před podáváním trochu citronu.

Příloha, kaše a polévky

Slzovka má podobné použití jako perlové kroupy, můžeme ji použít jako přílohu, třeba i v kombinaci s rýží, rozvařit ji na kaši či dávat jako přídavek do polévek.

Pokud chceme slzovku jako přílohu, není ji třeba dopředu namáčet, stačí ji jen předem propláchnout. Na 2 díly slzovky dejte 1 díl vody, uveďte do varu, potom na mírném ohni vařte nezakryté 50 - 60 minut, dokud se voda nevyvaří. Slzovku po odstavení promíchejte vařečkou. Jako i jiné zrniny můžeme slzovku buď vařit ve vodě, nebo v páře.

Zelené drahokamy