Urid dál neboli bílá drobná čočka je oblíbenou indickou luštěninou, která se používá zejména do indických polévek - dálů. Urid dál je bohatý na vlákninu, minerály a hlavně bílkoviny, proto Ájurvéda doporučuje tuto luštěninu nejenom vegetariánům.
Urid dal, také známý jako urad dal nebo Ulutham Paruppu, je černá oloupaná a rozdělená čočka. Běžná a oblíbená luštěnina v jižní Asii. Používá se k výrobě dal, poppadums, polévek a dosas, ostrých palačinek jižní Indie. Urid dal se také používá jako koření, aby do kari vnesl teplou a ořechovou chuť.
Příprava: Doba varu bílé čočky urid dal je cca 1,5 hodiny. Před vařením je nutné ji namočit na několik hodin. Je vhodné vodu několikrát vyměnit a čočku zároveň v sítu propláchnout pod tekoucí vodou. Urid dal slijte, propláchněte a vařte v nesolené vodě na velmi nízkou teplotu do měkka. Během vaření seberte bílou pěnu, která se vytvoří na povrchu. Celková doba varu je cca 1,5 hodiny. Hodí se pro přípravu kari i smažených "vadas".
Výrobce: TRS
Váha: 500 g