Jeřabiny obsahují organické kyseliny - parasorbinovou, sorbovou, jablečnou, vinnou, citronovou atd., cukry, sorbit, sorbózu, karotinoid sorbusin, vitamin C, třísloviny, pektiny, antokyany, silice, flavonoidy a hořčiny. Bylinný čaj
Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia) jinak také jeřáb obecný, je strom, dorůstající až 5 metrů. Kvete bíle v 7–12 cm širokých chocholících.
Plody jeřábu jsou považovány za pikantní koření vhodné k přípravě sirupů, kompotů, vína, dochucování hovězí či zvěřinové pečeně a omáček.
Schválená zdravotní tvrzení pro jeřáb ptačí:
Osvěžení těla
imunita
Stres a námaha
Jeřabiny obsahují organické kyseliny (např. kyselinu parasorbinovou, sorbovou, jablečnou, vinnou, citronovou aj.), cukry, sorbit, sorbózu, karotinoid sorbusin, vitamin C, třísloviny, pektiny, antokyany, silice, flavonoidy a hořčiny. Jeřabiny působí mírně projímavě a močopudně.
odvar: 2 minuty povařit, louhovat deset minut.
macerát: 6 hodin louhovat ve studené vodě.
POZOR: Konzumace čerstvých jeřabin může přivodit nevolnost, bolesti hlavy, dávení. Sušením nebo vařením se tyto příznaky ztrácí
Bylinný čaj