Hořec Žlutý - Gentiana lutea L.. Podporuje chuť k jídlu, vhodný při zažívacích potížích. Surovina pro přípravu bylinného čaje. Má celkový posilující vliv na organismus. Pomáhá při rekonvalescenci.
Hořec žlutý - Gentiana lutea používali k podpoře chuti k jídlu již staří Egypťané, Řekové i Římané.
Kořen pro sběr by měl být minimálně 5 let starý. Je typickým reprezentantem tzv. čistých hořčin, které předurčují terapeutické poslání této byliny. Její účinek začíná již v ústech, kde se vytváří více slin a trávicích fermentů. Hořec pomáhá udržovat správné funkce žlučníku, jater a slinivky.
Schválená zdravotní tvrzení:
Normální trávení
Osvěžení těla
Chuť k jídlu
V mnoha zemích je hořec využíván jako léčebný prostředek při ztrátě chuti k jídlu a zažívacích obtížích. Má celkový posilující vliv na organismus.
Tradiční použití: Odvar připravíme z 1 lžičky kořene na 500ml. Přivedeme ho k varu a vaříme 30 min.. Pro hořkou chuť se doporučuje přidat med. Výborně se hodí pro přípravu tinktury.
Není vhodný pro těhotné ženy- především v prvních třech měsících těhotenství a lidi s vysokým tlakem. Nepoužívat při žaludečních vředech, krvácení ze zažívacího ústrojí, a opatrně při krevní hypertenzi.
Surovina pro přípravu bylinného čaje