Kořen i list čekanky podporují látkovou výměnu a funkci jater, působí příznivě na tvorbu a vyměšování žluči.
Čekanka obsahuje glykosidickou hořčinu intybin (reguluje činnost trávící soustavy a ovlivňuje činnost jater, slinivky a krevní soustavy), dále inulin (15 až 20%, podle některých zdrojů i 40% - inulin je hydroskopický bílý prášek bez chuti a zápachu, špatně rozpustný ve studené vodě, ale dobře ve vodě teplé, který se používá jako výživa pro diabetiky, k získávání ovocného cukru a jako diagnostická pomůcka při měření činnosti ledvin), silici, cholin, třísloviny, manit, arginin, sliz, terpenové hořčiny a větší množství minerálních látek.
Užití: Obvykle se užívá nálev jedné čajové lžičky na 200 ml a to 2x až 3x denně. Droga se rovněž často míchá s jablečníkem, heřmánkem nebo smetankou. Čerstvá šťáva z kořene vmasírovaná do pokožky hlavy podporuje růst vlasů.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
Schválená zdravotní tvrzení podle platné legislativy EU:
Normální funkce střevního traktu
Normální činnost jater
"Normální činnost srdce a cév
Hladina glukózy v krvi"
Normální stav kostí a kloubů
Podpora hubnutí / Kontrola tělesné hmotnosti
Normální funkce močové soustavy
Bylinný čaj - 1000g