Rybí omáčka se připravuje fermentizací naložených ančoviček nebo sardelek. Z pohledu českého kuchaře ji můžeme označit za sestru sójové omáčky, která pokrmům dodává neotřelou vůni a zejména pro české jazýčky je lahodné a neokoukané chuti.
Rybí omáčka Squid Brand 725ml
Rybí omáčka se připravuje fermentizací naložených ančoviček nebo sardelek se solí po dobu několika měsíců. Výsledná kapalina je pak slita a znovu doplněna. Ryby poté zrají opět po několik měsíců v dřevěných sudech. Ve Vietnamu neexistuje nic bez rybí omáčky. Společně s ústřicovou a sójovou omáčkou je rybí omáčka jednou ze tří základních ingrediencí thajské kuchyně.
Z pohledu českého kuchaře ji můžeme označit za sestru sójové omáčky, která pokrmům dodává neotřelou vůni a zejména pro české jazýčky je lahodné a neokoukané chuti.
Rybí omáčka se používá při tepelné úpravě masa, to-fu, či jako dochucovadlo nebo náhražka soli, neboť rybí omáčka obsahuje velké množství soli, je pokladem v tradiční jihovýchodní asijské kuchyni. V Japonsku se jí říká Shottsuru, v Thajsku Nam Pla, na Filipínách Patis a ve Vietnamu .
Na dip: 1 - 2 červené nebo zelené chilli papričky, 1 - 2 lžíce cukru, 2 lžíce limetkové šťávy, 4 lžíce rybí omáčky.
Výživové údaje na 100 g výrobku
Energie 230 kJ/ 55 kcal
Tuky 0g z toho nasycené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 3,4g z toho cukry 3,4 g
Bílkoviny 10 g
Sůl 24,4 g