Sušená maitake (trsnatec lupenitý) je vhodná pro gastronomické využití. Obsahuje účinné látky v přirozeném poměru zdrojové houby. Maitake je také velmi chutná a používá se do salátů, polévek, rizota, je vynikající jako příloha k masu.
Trstnatec lupenitý
Maitake (trsnatec lupenitý, Grifola frondosa) v překladu tančící houba - tento název vychází z reakcí hledačů, kteří radostí tančili, když tuto úžasnou a vysoce ceněnou houbu nalezli. Maitake je chorošovitá parazitická houba s plodnicí, která má podobu velkého trsu. Ten je tvořen nohou s až mnoha sty srostlými klobouky.
Maitake neboli trsnatec lupenitý obsahuje mnoho biologicky aktivních látek včetně betaglukanů, glykoproteinů, kyseliny grifolové, aminokyselin atd.
Z pohledu čínské medicíny Maitake podporuje střed, posiluje Pi (Slezinu) a Wei (Žaludek) a tím dokáže pročišťovat organismus a harmonizovat metabolismus.
Někdy se jí také říká „preventivní houba pro stáří“.
Naši Maitake pěstujeme na substrátu, který tvoří směs pilin, organických pšeničných otrub, čerstvé půdy, třtinového cukru a přírodního sádrovce.
Maitake je velmi chutná a používá se do salátů, polévek, rizota, je vynikající jako příloha k masu.
sušené celé plodnice
pro gastronomické využití
vysoký obsah 1,3/1,6 betaglukanů
nejvyšší kvalita
kontrolované pěstování
ručně sbíraný
Obsah balení: 100g
Hmotnost balení: 100g
Maitake je také velmi chutná a používá se do salátů, polévek, rizota, je vynikající jako příloha k masu.
Recepty:
Základní příprava:
Požadované množství zalijte horkou vodou a nechte je 30 min nabobtnat. Doporučená doba vaření je 10-15 min.
Fusilli s Maitake pro štíhlou linii - pro 4 osoby
50g sušené Maitake
250g celozrnných těstovin Fusilli
olivový olej
1 větší šalotka
3 stroužky česneku
chilli paprička
kůra z půlky citrónu
sůl
pepř
1 krajíc celozrnného chleba
parmazán
čerstvá petržel
Postup přípravy:
Potřebné množství Maitake namočte přes noc do vody, těstoviny uvařte dle návodu na obalu v osolené vodě. Na olivovém oleji zpěňte na jemně nakrájenou šalotku, přidejte 3 stroužky česneku v celku, najemno nasekanou chilli papričku a restujte než šalotka změkne. Přidejte nakrájenou a vymačkanou Maitake a restujte cca 5 min. Přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, uvařené těstoviny a chleba nakrájený na kousky. Restujte, dokud chleba nebude křupavý. Podávejte posypané parmazánem a čerstvou petrželkou.
(Zdroj: MycoMedica).
Podzimní salát s Maitake, vlašskými ořechy a hrozny - pro 4 osoby
25g sušené Maitake
1ks římského salátu
1 hrozen vína
hrst vlašských ořechů
2 polévkové lžíce másla
Zálivka:
4 polévkové lžíce bílého vinného octa
6 polévkových lžic olivového oleje
sůl
pepř
špetka cukru
Postup přípravy:
Potřebné množství Maitake namočte přes noc do vody, římský salát operte a natrhejte na kousky. Kuličky hroznového vína rozpulte a zbavte semínek. Na másle orestujte nasekané ořechy a vymačkanou a pokrájenou Maitake. Salát, víno, ořechy a Maitake promíchejte. Ingredience na zálivku smíchejte a přelijte připravený salát. Podávejte např. s opečenou bagetou
(Zdroj: MycoMedica)