Chinovník kůra - řez 500g. Léčivé účinky chininu znali a používali již indiáni v předkolumbových dobách, Jezuité pak začali kůru chinovníku používat ve větším měřítku při léčbě malárie v první polovině 17. století. Mletá kůra byla v té době známa jako "jezuitský prášek".
Chinovník kůra 500g.
Složení: sekaná kůra chinovníku - cinchona cortex. Kůra chinovníku obsahuje účinné alkaloidy, z nichž nejvýznamnější je chinin, chinidin, anchonid a cinchonidin. Kromě toho, že je po staletí využíván v lidových medicínách, používá se i v potravináství - např. dává charakteristickou chuť nealkoholickému nápoji tonik.
! V žádném případě nesmí chinin užívat těhotné ženy (vyhnout by se měly i potravin, které chinin obsahují, jako např. zmiňovaný tonik).
Kůra chinovníku je stále pro medicínu významnou bylinou, ale i při jeho užití je nutné dbát na to, že ve větším měřítku může škodit. Nemělo by se jej užívat více než 3 lžíce denně v odvaru.
Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 vám můžeme zdělit pouze schválená tvrzení.
Pro chinovník červený jsou schválená následující tvrzení:
Normální trávení
Normální trávení - relaxace
Přirozená obranyschopnost - odolnost
Zařazení: Bylinné čaje
Léčivé účinky chininu znali a používali již indiáni v předkolumbových dobách. Jezuité pak začali kůru chinovníku používat ve větším měřítku při léčbě malárie v první polovině 17. století. Mletá kůra byla v té době známa jako "jezuitský prášek". V minulosti byla chininová kůra vyvážena v obrovských množstvích do celého světa zejména z Peru, Bolívie a Ekvádoru a málem vedla k vyhubení divoce rostoucích stromů. V současnosti není hlavním zdrojem chininu chinovník lékařský, jak se obecně má za to, nýbrž blízce příbuzný druh Cinchona calisaya, jehož kůra obsahuje nejvyšší množství této látky. Druh pochází z východních svahů And v Peru a Bolívii. Je pěstován v Indonésii, Kongu, Zaire, Bolívii, Guatemale, Tanzanii.