-
Kardamom jsou semena kardamovníku obecného a vedle šafránu, vanilky či tonka fazolí patří k nejdražším kořením na světě. Používaly jej už nejstarší civilizace.
-
Solný květ - Flor de Sal je speciální velmi jemná sůl, používaná špičkovými a nejlepšími kuchaři hlavně ve studené kuchyni nebo k dochucování hotových produktů.
-
Vadouvan - kari po francouzsku. Vadouvan, známý i jako vadavam, je hotová směs koření, ve které je kus Indické a kus Francouzské kuchyně.
-
Balsamiko, neboli balzámový ocet, je italská kořenící kulinářská přísada. Jde o vinný ocet, který se vyrábí ze zahuštěného vinného moštu. Podle použitých odrůd se pak liší chutě balsamica.
Chutney (Čatní, čatný, hindsky चटनी) je tradiční pochutina indické kuchyně - hustá omáčka, kde je základem ovoce, zelenina a pak další nejrůznější přísady. jako hořčice, ocet, v některých recepturách se objevuje dokonce i hmyz.
Salsa je vlastně španělský nebo italský překlad pro omáčku. Mexická kuchyně ji označuje jako specifickou pikantní omáčku vyrobenou z různých druhů zeleniny a ovoce.