Česky: Galgán lékařský
Slovensky: Alpínia liečivá
Latinsky: Alpinia officinarum
Anglicky: Galangal

Čeleď: zázvorovité

Oddenek se používá jako koření a asijské, především v indonéské a thajské kuchyni, známý jako galangal, thajský zázvor nebo siamský zázvor.

Má ostrou citrusovou chuť a používá se v mnoha pokrmech, jako jsou polévky, kari či smažené hranolky. Má hořkou chuť, kterou galgánu dodává směs pryskyřic. Obsahuje silici, složenou především ze seskviterpenů cineolu a eugenolu a pinenů. Z dalších látek - kvercetin, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, atd. Galgán pomáhá podobně jako zázvor s látkovou výměnou, pomáhá při trávení, zvyšuje množství žaludečních šťáv a zlepšuje jejich kvalitu. Pomáhá při nadýmání a říhání. Vyplachování úst nálevem působí příznivě na dásně a odtrraňuje zápach z úst.

Vytrvalá bylina s vodorovně rostoucím oddenkem, lodyhy jsou vysoké až 1,5 metru. Listy přisedlé, kopinaté. Kořen se sbírá u desetiletých rostlin

Odvar: čajovou lžičku přelijeme 200ml vroucí vody a necháme 5 minut louhovat. Je vhodný jej používat v čajových směsích, např. s pampeliškou či puškvorcem.

Galgán není vhodný užívat v těhotenství , při kojení a není vhodný pro malé děti. Neužívejte při žaludečních a dvanáctnikových vředech.

galgán v e-shopu