-
Podrobnosti: Zobrazení: 412
Česky: Pampeliška lékařská
Slovensky: Púpava lekárska
Latinsky: Taraxacum officinale
Anglicky: Common dandelion
Další názvy: smetánka lékařská, mlíčí, pupava, kačinec.čeleď: čekankovité
Botanický popis: vytrvalá bylina s vřetenovitým, dlouhým kořenem, přízemní růžici kopinatých listů a jednoduchým stvolem konečných úborů.
-
Podrobnosti: Zobrazení: 1581
Česky: Vrbovka malokvětá
Slovensky: Vŕbovka malokvetá
Latinsky: Epilobium parviflorum
Anglicky: Hoary willowherbČeleď: pupalkovité
Vrbovka patří mezi vůbec nejznámější "prostatické" byliny. O její slávu se postarala především rakouská bylinkářka Maria Treben. Svými léčebnými účinky je ale vrbovka známá už po staletí.
-
Podrobnosti: Zobrazení: 972
Salsa je vlastně španělský nebo italský překlad pro omáčku. Mexická kuchyně ji označuje jako specifickou pikantní omáčku vyrobenou z různých druhů zeleniny a ovoce.
-
Podrobnosti: Zobrazení: 1636
Česky: Plicník lékařský
Slovensky: Pľucník lekársky
Latinsky: Pulmonaria officinalis
Anglicky: Lungwort
Další názvy: Slzy panny Marie, cicalka, modrý petrklíč, urbánek, kuroslepčeleď: brutnákovitých
Rodové jméno pochází z latinského pulmo - plíce, a poprvé jej použil německý lékař Leonhart Fuchs (1501–1566).
-
Balsamiko, neboli balzámový ocet, je italská kořenící kulinářská přísada. Jde o vinný ocet, který se vyrábí ze zahuštěného vinného moštu. Podle použitých odrůd se pak liší chutě balsamica.Podrobnosti: Zobrazení: 3214Podrobnosti: Zobrazení: 1891
Solný květ - Flor de Sal je speciální velmi jemná sůl, používaná špičkovými a nejlepšími kuchaři hlavně ve studené kuchyni nebo k dochucování hotových produktů.
-
Podrobnosti: Zobrazení: 1378
Česky: lesklokorka lesklá
Japonsky: Reishi
Latinsky: Ganoderma lucidum
Čínsky: Ling zhiČeleď: lesklokorkovité
Reishi se užívá po staletí v tradiční čínské medicíně. Podobně jako coriolus, čaga, shiitake, atd. má díky obsaženým betaglukanům pozitivní vliv na imunitní systém.
-
Podrobnosti: Zobrazení: 1344
Chutney (Čatní, čatný, hindsky चटनी) je tradiční pochutina indické kuchyně - hustá omáčka, kde je základem ovoce, zelenina a pak další nejrůznější přísady. jako hořčice, ocet, v některých recepturách se objevuje dokonce i hmyz.
-
Podrobnosti: Zobrazení: 1346
Ačkoliv to většina očních lékařů zatím není ochotna přijmout, zlepšení stavu u řady očních vad a nemocí je možné dosáhnout pravidelným tréninkem očí. Jednoduchou a přitom velmi účinnou pomůckou k procvičování zraku jsou přitom i děrované brýle.








