Česky: Vrbovka malokvětá
Slovensky: Vŕbovka malokvetá
Latinsky: Epilobium parviflorum
Anglicky: Hoary willowherb

Čeleď: pupalkovité

Vrbovka patří mezi vůbec nejznámější "prostatické" byliny. O její slávu se postarala především rakouská bylinkářka Maria Treben. Svými léčebnými účinky je ale vrbovka známá už po staletí.

Vrbovka výrazně pomáhá při problémech s prostatou, přispívá k normálním činnostem dolních močových cest, ale pomáhá i ženám při menopauze a přispívá k menstruačnímu komfortu. Pomáhá i při udržení normálních funkcí kloubů - pohyblivosti. Maria Treben přisuzuje vrbovce i protinádorové působení, to se ale zatím ani nepotvrdilo, ani nevyvrátilo.

Vrbovka malokvětá je vytrvalou bylinou s kopinatými, zoubkovanými, na rubu šedopýřitými listy. Květy jsou drobné, v průměru 1cm široké. Plodem je vícesemenná tobolka. Kvete červen - září a vyskytuje se téměř v celé Evropě kromě nejsevernějších oblastí, dále v části Asie, zavlečena byla i do Ameriky. Je vlhkomilná, roste na podmáčených stanovištích, na březích potoků, vlhkých loukách, v příkopech. V léčitelství se využívá nať. Podobné účinky jako vrbovka malokvětá má i vrbovka úzkolistá, vrbovka horská, či vrbovka růžová. Naopak se pro léčebné účely nesbírá vrbovka velkokvětá a vrbovka chlupatá.

Nálev: čajovou lžičku zalejeme 200ml vroucí vody a pod pokličkou necháme 10 minut louhovat. Užívá se 2 - 4 x denně. 

U vrbovky nejsou známy žádné nežádoucí účinky, dá se užívat dlouhodobě, přesto se raději nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a malým dětem.  

vrbovka v e-shopu