Česky: Pampeliška lékařská
Slovensky: Púpava lekárska
Latinsky: Taraxacum officinale
Anglicky:  Common dandelion
Další názvy: smetánka lékařská, mlíčí, pupava, kačinec.

čeleď: čekankovité

Botanický popis: vytrvalá bylina s vřetenovitým, dlouhým kořenem, přízemní růžici kopinatých listů a jednoduchým stvolem konečných úborů.

Pampeliška dorůstá výjimečně až do výšky 80 cm, nejčastěji do půl metru. Stonek je dutý, na jeho vrcholu vyrůstá listová růžice. Květní úbor tvoří až 200 jazýčkových oboupohlavních květů.

Využití: pro léčebné účely se sbírá kořen, list, stvol i květ.  Nejčastěji se sbírá kořen a list. Obsahuje celou řadu minerálů, jako chrom, vápník, železo, hořčík, selen, křemík, zinek, atd. dále seskviterpenické laktony, karkarotenoidy, cholin, inulin, pektin fotostreroly, sacgaridy, triperteny, taraxol, taraxerol, lactopicrin, kyseliny linolovou, linoleovou, olejovou, atd. V listu je i větší množství kyseliny křemičité. Pampeliška působí mimořádně příznivě na játra - jejich funkce. Přispívá látkové výměně, příznivě ovlivňuje produkci a tvorbu žluči. Pomáhá s ledvinovými kameny. Působí močopudně, přispívá snižování hladiny krevního cukru, cholesterolu a tuků v krvi. Pomáhá při léčbě artrózy a dny. Pampeliškový kořen svým působením na játra podporuje dobré trávení. Protože je bohatá na inulin (kořen i list), podporuje zdravou střevní mikroflóru. Uvádí se i příznivý vliv na příznaky hormonální nerovnováhy při menopauze. Pampeliška vykazuje antioxidační aktivity, nejnovější výzkumy udávají slibné výsledky jako pomocný prostředek při pomoci s bojem s rakovinou.

Použití a dávkování:

kořen: vrchovatou lžičku sušeného kořene povařte cca jednu minutu ve čtvrtlitru vody a nechte 15 minut louhovat.  Užívá se 2x denně. 

list: čajovou lžičku listu přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat.