Artyčok obsahuje látku cynarin. Byl tradičně užíván pro podporu funkcí jater a trávení. Vlivem jeho působení dochází k udržení správné hladiny cholesterolu v krvi, podporuje metabolismus a správnou funkci trávicího systému.
Artyčok zeleninový (Cynara scolymus)
je trvalka až dvoumetrové výšky. Jeho pupeny jsou kulinářskou pochoutkou, z hlediska bylinkářství jsou ale zajímavější jeho listy. Artyčok patří do čeledi hvězdnicovitých, pochází ze Středomoří a k nám se dostal nejspíš někdy v 16. století.
Artyčok pomáhá při udržení normální funkce dolních močových cest a ledvin, střev, jater, žlučníku. Ovlivňuje rovněž dýchací aparát, zdraví srdce a kůže a hlídá množství krevního cholesterolu. Využívá se i při redukci hmotnosti a kontroly úrovně metabolismu tuků.
Schválená zdravotní tvrzení podle legislativy EU:
Normální funkce močových cest - ledviny
Antioxidant
Normální činnost srdce /krevní lipidy
Metabolismus lipidů - hladina cholesterolu v krvi
Normální trávení a funkce střev
Normální trávení a funkce jater, pročištění
Kontrola tělesné hmotnosti - krevní lipidy
Tradiční užití:
Dvě čajové lžičky byliny přelijeme čtvrtlitrem vroucí vody a necháme 15 minut odstát. Přecedíme a užíváme 3× denně.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu