Chilli: Kajenský Pepř - Cayenne pepper 1000g
košík je prázdný
Produkty
Hledání - Kategorie
Hledání - Kontakty
V článcích
Kajenský Pepř - Cayenne pepper 1000g
Kód produktu: ZEDR0177
Zelené Drahokamy
Dostupnost: Skladem
Cena se slevou
Cena s DPH390,00 Kč
Cena / kg:

Kajenský pepř je středně pálivé chilli, 30 000 - 50 000 SHU. Nejedná se o jiný druh pepře, ale skutečně o chilli papričku, která špatným překladem z angličtiny (Cayenne pepper) dostala název kajenský pepř.

Chilli kajenský pepř (lat. Capsicum annuum) je středně velká paprička dorůstající délky 10 cm. Pochází z dnešní Francouzské Guayany, kde původně rostly v údolí řeky Cayen. Nejedná se o jiný druh pepře, ale skutečně o chilli papričku, která špatným překladem z angličtiny (Cayenne pepper) dostala název kajenský pepř.

Kajenský pepř patří mezi mírně pálivé chilli, které udělá zajímavým každý připravovaný pokrm. Vůně kajenského pepře je silně papriková, štiplavá a plná. Chuť je příjemně pálivá, pomalu se rozprostírající. Za paprikovou chutí se ukrývá náznak hořkosti.

Chilli přispívá k udržení normálního zdraví žaludku, působí jako antioxidant. Má vliv na metabolismus tuků a sacharidů, snížení příjmu kalorií, je vhodné při kontrole hmotnosti. Podporuje termogenezi – zvyšování produkce tepla.

Použití: Kajenský pepř je středně pálivé chilli, které se nejčastěji přidává do omáček (např. guláše), do horkých polévek, ale i nápojů. Velice oblíbený je při nakládání utopenců, hermelínů a jiných sýrů, také při přípravě masitých pokrmů.

Hlavní léčivé vlastnosti kajenského pepře pochází ze složkykterá se nazývá capsaicin. Je to ingredience, která dodává paprikám onu pálivost. Papriky všeobecně obsahují od 0 - do 1,5% capsaicinu. A podle toho se měří i stupně pálivosti a určuje es její požití. Čím je paprika pálivější, tím více capsaicinu obsahuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsaicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až přes 3 miliony SHU (Pepper X - 3180000, Carolina reaper 2200000). Capsaicin nejenom dodává paprice pálivost, podporuje normální funkci žaludku a kontroluje tělesnou hmotnost. Dalšími složkami jsou vitamin E a vitamin C a karotenoidy.

Pálivost: 30 000 - 50 000 SHU

Složení: 100% Chilli kajenský pepř.

Skladování: Skladujte v temnu a pečlivě uzavřené.

Schválená zdravotní tvrzení (OnHold seznam) pro kajenský pepř:
Kontrola tělesné hmotnosti

Schválená zdravotní tvrzení pro papriky s kapsaicinem:
Antioxidant
Metabolismus sacharidů
Snížení příjmu kalorií
Termogeneze - energetický výdej

Zelené drahokamy