Antioxidanty: Lékořice lysá kořen řezaný 1000g
košík je prázdný
Produkty
Hledání - Kategorie
Hledání - Kontakty
V článcích
https://www.zelenedrahokamy.cz/images/virtuemart/product/lekorice_k.jpglékořice kořen řez
Lékořice lysá kořen řezaný 1000g
Kód produktu: ZEDR0109
Zelené Drahokamy
Dostupnost: Skladem
Cena se slevou
Cena s DPH284,00 Kč
Cena / kg:

Lékořice lysá - Glycyrrhiza glabra je tradiční starobylou bylinou, vzpomínanou již v nejstarších civilizacích. Přezdívaná "sladké dřevo" je až 50x sladší než řepný cukr. Z lékořice se vyrábí dnes již legendární pendrek. 1000g balení.

Lékořice lysá - Glycyrrhiza glabra je tradiční bylinou, kterou vzpomíná už první čínský atlas rostlin z období před 5000 lety. Lékořice lysá je typická svojí sladkou chutí, kterou většina z nás zná jako pendrek. Černý pendrek, prodávaný v obchodech není čistou lékořicí, ale směsí několika koření, např. anýzu. Lékořice je 50x sladší než řepný cukr a také je díky tomu se mu na východě přezdívá sladké dřevo. Hodí se výborně do směsí, jelikož maskuje leckdy nepříjemnou chuť některých bylin. Lékořice lysá je typická svou sladkou chutí, kterou většina lidí zná z dob dětství jako pendrek. Nicméně pendrek obsahoval i spoustu anýzu, takže toto přirovnání není úplně přesné. Jisté je, že lékořice je 50× sladší než řepný cukr, také se jí díky této vlastnosti přezdívá sladké dřevo. Její přednost je především v tom, že se hodí výborně do směsí, jelikož maskuje leckdy nepříjemnou chuť některých bylin. Používá se především do směsí žaludečních a při respiračních obtížích. Podporuje zažívání a zdraví trávicí soustavy. Přispívá k normální činnosti močových a reprodukčních funkcí.

Lékořice není vhodná pro diabetiky a lidi s vyšším krevním tlakem.

Schválená zdravotní tvrzení dle legislativy EU:

Normální trávení
Normální funkce dýchacího systému
Energie
Imunitní systém - antioxidant
Normální stav kloubů
Duševní zdraví - nervový systém - klid
Normální funkce dýchacího systému
Normální stav pokožky
"Močový & reprodukční systém Prostata"
Normální funkce střevního traktu 

Tradiční užití:1 čaj lžičku kořene vsypat do 250ml studené vody a krátce povařit. Nechat 15min. Pít 1 - 2x denně.

A jakže se ten pendrek vlastně vyrábí?

Přesné složení toho průmyslového pendreku neznáme, ale základem k výrobě je pendreková hmota:
kořen nakrájíme na drobné kousky, rozmačkáme a umeleme v mlýnku. Vaříme v kotli, až nabude hnědočerné barvy a zhoustne. Před ztuhnutím tekutinu slijeme do nádob. Vzniknou velmi tvrdé bloky surové lékořice, které se při úderu lámou. Pro výrobu cukrovinek surovou lékořici ředíme horkou vodou, přidáváme želatinu, atd., protože patnáctiprocentní obsah glycyrrhizinu (je 50x sladší než řepný cukr) je příliš vysoký a výsledná chuť by byla pro přeslazenost odporná. Šťáva pro výrobu pendreku kromě sladkého glycyrrhizinu dále obsahuje silice, třísloviny, flavonové a fytoncidní látky.

Surovina pro přípravu bylinného čaje

Zelené drahokamy