Chen pi 陈皮 je na slunci sušená kůra mandarinky používaná jako tradiční koření v čínské kuchyni a tradiční medicíně. Chuť je lehce nasládlá, poději štiplavá a hořká. Podle TČM je povahou zahřívací.
Chen pi - mandarinková kůra 50g Zelené drahokamy
Chen pi 陈皮 je na slunci sušená kůra mandarinky používaná jako tradiční koření v čínské kuchyni a tradiční medicíně.
Zraje skladováním v suchu. Chuť je lehce nasládlá, poději štiplavá a hořká. Podle TČM je povahou zahřívací.
Chenpi obsahuje těkavé oleje, které zahrnují chemické sloučeniny nobiletin, hesperidin, neohesperidin, tangeridin, citromitin, synefrin, karoten, kryptoxanthin, inositol, vitamín B1 a vitamín C.
Praxe používání citrusových slupek v tradiční čínské medicíně pochází z dynastie Song a je stará sedm set let. Chenpi byl velmi populární během dynastií Ming a Qing.
Před konzumací se chenpi namočí a opláchne studenou vodou, dokud nezměkne; doba namáčení se doporučuje ne delší než půl hodiny s ohledem na zachování chuti.
Země původu: Čína
Použití:
Kuchyně: přidává se do dezertů tong sui, do polévek z červených fazolí, používá se při přípravě "pomerančového kuřete". Může se přidávat kaší, polévek, čajů. V japonské kuchyni je chenpi (v japonštině vyslovováno jako „chimpi“) běžnou přísadou shichimi tōgarashi, tradiční směsi koření.
TČM: Chenpi je běžnou složkou v tradiční čínské medicíně, kde se věří, že reguluje čchi, posiluje slezinu, odstraňuje vlhkost, pomáhá s trávením, aj.
Odvar: vrchovatou lžičku kůry povařte ve čtvrtlitru vody 30 minut.
Bylinné čaje