TČM: Mandarinková kůra - Chen pi 50g
košík je prázdný
Produkty
Hledání - Kategorie
Hledání - Kontakty
V článcích
https://www.zelenedrahokamy.cz/images/virtuemart/product/mandarinka50.pngmandarinka Chen pi
Mandarinková kůra - Chen pi 50g
Kód produktu: ZEDR0410
Zelené Drahokamy
Dostupnost: Skladem
Cena se slevou
Cena s DPH80,00 Kč
Cena / kg:

Chen pi 陈皮 je na slunci sušená kůra mandarinky používaná jako tradiční koření v čínské kuchyni a tradiční medicíně. Chuť je lehce nasládlá, poději štiplavá a hořká. Podle TČM je povahou zahřívací.

Chen pi - mandarinková kůra 50g Zelené drahokamy

Chen pi 陈皮 je na slunci sušená kůra mandarinky používaná jako tradiční koření v čínské kuchyni a tradiční medicíně.

Zraje skladováním v suchu. Chuť je lehce nasládlá, poději štiplavá a hořká. Podle TČM je povahou zahřívací. 

Chenpi obsahuje těkavé oleje, které zahrnují chemické sloučeniny nobiletin, hesperidin, neohesperidin, tangeridin, citromitin, synefrin, karoten, kryptoxanthin, inositol, vitamín B1 a vitamín C. 

Praxe používání citrusových slupek v tradiční čínské medicíně pochází z dynastie Song a je stará sedm set let. Chenpi byl velmi populární během dynastií Ming a Qing.

Před konzumací se chenpi namočí a opláchne studenou vodou, dokud nezměkne; doba namáčení se doporučuje ne delší než půl hodiny s ohledem na zachování chuti.

Země původu: Čína

Použití:

Kuchyně:  přidává se do dezertů tong sui, do polévek z červených fazolí, používá se při přípravě "pomerančového kuřete". Může se přidávat kaší, polévek, čajů. V japonské kuchyni je chenpi (v japonštině vyslovováno jako „chimpi“) běžnou přísadou shichimi tōgarashi, tradiční směsi koření.

TČM: Chenpi je běžnou složkou v tradiční čínské medicíně, kde se věří, že reguluje čchi, posiluje slezinu, odstraňuje vlhkost, pomáhá s trávením, aj.

Odvar: vrchovatou lžičku kůry povařte ve čtvrtlitru vody 30 minut. 

Bylinné čaje  

Zelené drahokamy