Sušené květy pomerančovníku (Citrus aurantium flos). Pomáhá udržovat nervovou rovnováhu, vhodný pro relaxaci, uklidnění. Lze použít i jako koření, přísadu do likérů, kosmetiky. Používá se i jako vykuřovadlo.
Pomerančové květy jsou vhodné pro přípravu čaje, aromatizování likérů, pečiva a džemů. Výhodou sušených pomerančových květů je dlouhá trvanlivost. Mají příjemnou hořkou, aromatickou chuť.
Z květů hořkého pomeranče se získává vzácný éterický olej neroli, nebo se suší a používají se jako vykuřovadlo.
Příprava nálevu (platí pro listy, květy a natě):
Jedna až dvě čajové lžičky se přelijí 1/4 litrem vroucí vody, nechají se v zakryté nádobě 15 minut odstát a scedí se. Nálev se připravuje vždy čerstvý. Pije se 1 - 2 x denně.
Příprava odvaru (platí pro plody, semena, kořeny a kůry):
Jedna čajová lžička se vsype do 1/4 litru studené vody, přivede se k varu a nechá se krátce povařit. V zakryté nádobě se nechá 15 minut odstát a scedí se. Odvar se připravuje vždy čerstvý. Pije se 1 - 2 x denně.