Rooibos je nápoj, připravovaný z keře nazývaného čajovec kapský (Aspalathus linearis) z čeledi bobovitých. Populární je především v Jižní Africe, kde se pije již mnoho generací, stal se tam národním nápojem, odtud se rozšířil do celého světa. Čajovec kapský roste pouze na malém území v Jihoafrické republice - v Cederbergu. Čaj se sbírá do vaků a drtí se, pokud projde oxidací, dostává červenohnědou barvu - dostáváme červený rooibos, pokud oxidací neprojde, prodává se jako zelený rooibos. Výhodou rooibosu je nulový obsah kofeinu, proto je vhodný k celodennímu pití, i pro těhotné a kojící ženy a malé děti.
V roce 1904 ruský židovský emigrant Benjamin Ginsberg začal vykupovat planě rostoucí čajovníkovec a začal s ním obchodovat. V roce 1930 se začal rooibos pěstovat na plantážích a v roce 1954 se dostal na světový trh - fermentovaný, stejně jako černý čaj, na rozdíl od něj ale bez kofeinu. Během zpracování se nepoužívá žádných aditiv, barviv ani žádných konzervačních látek. Rooibos obsahuje i méně tříslovin než černý čaj, obsahuje aspalathin, který má uklidňující účinky.
V Jižní Africe je běžné pít rooibos spolu s mlékem a cukrem. Rooibos voní sladce, ořechově. Dvě lžičky čaje se zaleje horkou vodou a po pěti minutách se scedí a pije. Může se i krátce povařit -chuť je pak výraznější.
Rooibos neobsahuje kofein, ale zato řadu vitamínů a minerálů. Vitamín C, měď, železo, draslík, vápník, hořčík, mangan, molybden.
Schválená zdravotní tvrzení: antioxidant
Bylinné čaje