Černucha setá - zvaná též jako černý kmín - semínka mají příjemnou vůni a lehce pálivou chuť. Používají se při pečení vepřového, drůbežího i hovězího masa. Jsou vhodným kořením při pečení chleba, ale i při výrobě uzenin. Hodí se i na ryby nebo do zeleninových polévek.
Černucha, nigela, kalonji, semena černé cibule. Po mnoha století se používá jako součást tradiční lidové medicíny díky širokému spektru blahodárných účinků.
Obsahuje řadu důležitých látek. Výrazný je obsah vitamínů A, řady B1, B2, B3, B6, kyselina listová, D, E a F, minerálů a stopových prvků Ca, Mg, Fe, Zn, P, Cu, K, mastných nenasycených kyselin OMEGA 3 a 6.
Kalonji mají příjemnou vůni a lehce pálivou chuť. Používá se při pečení vepřového, drůbežího i hovězího masa. Je vhodným kořením při pečení chleba, ale i při výrobě uzenin. Hodí se i na ryby nebo do zeleninových polévek.
Černucha setá (lidově, ale nesprávně černý kmín) (Nigella sativa, čeleď pryskyřníkovité - Ranunculaceae, SK: Čierna rasca)
Zdravotní tvrzení týkající se této léčivé rostliny ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení (on hold): Normální hladina glukózy v krvi.
Složení: černucha setá (Nigella sativa) - semena
Alergeny: ne
Země původu: Indie
Hmotnost: 100 g
Použití: Černucha má široké použití hlavně v Indii a na středním východě. Používá se jako jemnější náhražka pepře k okořenění chleba, pečiva, sýrů, luštěnin apod. Je součástí směsí koření Karí a různých druhů Masal. Přidávají se však i do sladkého pečiva. Je to koření pro toho, kdo rád experimentuje. Dobře se doplňuje s koriandrem a novým kořením, saturejkou a tymiánem.