Kostival lékařský - Symhytum Officinale radix - Kostihoj lekársky
další názvy: Černý kořen, Kobylí mléko, Volský jazyk, Medunice, lupen sladký. Jako léčivá bylina byl využívaný od nepaměti. Již staří Řekové používali kostival k hojení ran a dorůstání kostí. Ve středověku byl kostival základní bylinou k hojení ran a zánětů. Na válečných bojištích byl používán k ošetření zlomenin. Z listů kostivalu se vyrábělo víno, kostivalem se krmilo domácí zvířectvo.
Kvůli zjištěným alkaloidům pyrolizidinového typu se dnes nedoporučuje užívat kostival vnitřně, pouze pro vnější použití. Kostivalové masti jsou účinným pomocníkem při problémech s klouby, pohmožděninách, naraženinách, bércových vředech, problémech s hemeroidy. Kostival napomáhá při hojení zlomenin.
byliny pro zevní použití - kořen sekaný
Výroba kostivalové masti:
ingredience: kostival (čerstvý je silnější, ale můžeme použít i sušený), sádlo nebo kokosový olej v poměru 1:1
Do rozpuštěného sádla nebo kokosového oleje přidáme kostivalový kořen. Opatrně a pomalu zahříváme, než se začne kořen škvařit, pak odstavíme, necháme zchladnout. Toto několik dní po sobě zopakujeme. Necháme 2 týdny odležet pak zahřejeme a přefiltrujeme do suchých skleniček či kelímků. Po úplném vychladnutí uzavřeme a uschováme nejlépe v lednici.