Pomerančovník hořký oplodí - Bitter orange. Sušené, řezané oplodí pomerančovníku hořkého (Citrus aurantium L. )
Schválená zdravotní tvrzení:
Spánek, relaxace
Metabolismus lipidů
Kontrola tělesné hmotnosti
Normální funkce dýchacího systému
Normální trávení - chuť k jídlu
Způsob použití: nálev, přidává se do likérů
Pomerančovník hořký, neboli divoký pomeranč - Bitter orange. Jedná se o ovoce známé z tradiční čínské medicíny, kde je označováno názvem Zhi Shi.
Pomerančovník hořký přispívá k udržení nervové rovnováhy, má uklidňující a relaxační účinky. Je doporučován pro podporu spánku a metabolismu lipidů – tuků. Má vliv na řízení hmotnosti, je nápomocný pro udržení normálního trávicího a respiračního zdraví. Odvar z pomerančovníku hořkého je vynikající chuti a má příjemné aroma.
Tradiční užití:
Dvě až tři čajové lžičky oplodí vložíme do 750 ml studené vody a přivedeme k varu. Na mírném ohni povaříme 3–5 min. a necháme odstát. Takto připravený odvar rozdělíme do tří dávek, které vypijeme během dne. Oplodí hořkého pomeranče je velice vhodné přidávat jako ochucující přísadu do bylinných čajů a jejich směsí.
Surovina pro přípravu bylinného čaje - nálevu