Pchu-er (Pu-erh) čaj 500g Zelené drahokamy
Pchu-er, nebo také Pu-erh sypaný je tmavý čaj, zpracovávaný dodatečnou fermentací. Je tmavší než normální černý čaj, při delším louhování má barvu černé kávy. Má specifickou zemitou vůni a chuť.
Čaje typu pchu-er pocházejí z provincie Jün-nan a jsou součástí tradiční čínské medicíny. Jedná se o čaje dodatečně fermentované. Chuť pchu-eru je specifická. Čím starší pchu-er je, tím kvalitnější nápoj z něj připravíte.
Původem se čajové keříky pchu-er blíží prapůvodním čajovým keřům z doby před 2000 lety. V Jün-nanu se čaj sklízí třikrát ročně a zvláštní druhy pchu-eru se jmenují podle sklizně, ve které byly sklizeny. Sklizené lístky se nejdříve nechají zavadnout, pak na pánvi zahřejí a pak se rolují. Poté se nechají na slunci usušit. Poté se napaří a slisují. Potom se za speciálních tepelných a vlhkostních podmínkách nechají fermentovat.
Čajovník čínský působí jako antioxidant a podporuje fyzickou a mentální aktivitu. Pití čaje je vhodné pro udržení zdravého chrupu, podporuje stav kostí a kůže. Je doporučován při regulaci hmotnosti, je schopen normalizovat hladinu glukózy v krvi a metabolismus tuků. Podporuje normální zdraví srdce.
Doporučená příprava:
Jednu až pět čajových lžiček přelijeme půllitrem vody horké 90 °C. Louhujeme 2–4 min. Čím více dáme čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení intenzivnější chuti je vhodnější spíše přidávat čaj, než prodlužovat dobu louhování.
Zákonné zařazení: Čaj pravý černý
Složení: 100% Pchu-er