Shiitake kloboučky - Lentinula edodes - houževnatec jedlý. Kloboučky shiitake jsou oblíbené nejen v asijské kuchyni. Využití v kuchyni je stejně jako jiné sušené houby. Shiitake má příjemnou nasládlou vůni. Je přírodním zdrojem ß-glukanu, který má příznivý účinek na imunitní systém a přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.
Shiitake (šitake, šiitake) kloboučky 100g
v kuchyni je využití shiitake podobné, jako jiné sušené houby. Shiitake má příjemnou nasládlou vůni. Jedlá houba původem z východní Asie je oblíbená nejen v asijské kuchyni. V Japonsku se používá v miso polévkách, bývá častou surovinou ve vegetariánských kuchyních.
Je přírodním zdrojem ß-glukanu, které mají příznivý účinek na imunitní systém a přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Tady se doporučuje kombinovat s reishi - lesklokorkou lesklou.
Tradiční užití:
Kloboučky šiitake využíváme v kuchyni stejně jako jiné sušené houby. Do polévek, pod maso, do omáček, do miso, atd. Je to houba silně aromatická, s příjemně nasládlou chutí.

