Stévie sladká (Stevia rebaudiana) má charakteristickou sladkou chuť a využívá se jako sladidlo do bylinných a ovocných čajů. Lžička byliny nahradí 1,5 lžičky cukru. Bylinné čaje
Stévie sladká (Stevia rebaudiana), známá i jako sladká tráva či stévie cukrová, je světlomilná, tropická rostlina, původem z Jižní Ameriky, která je ceněná pro své léčivé účinky a především pro vysokou sladivost. Na rozdíl od cukru má téměř nulovou kalorickou hodnotu.
Složení: 100% Stevia rebaudiana
Doporučené dávkování a způsob přípravy:
List stévie sladké je možno použít jako sladidlo bylinných čajů. Přidává se rovnou k bylinám do síta nebo čajové konvice. Lžička byliny má sladivost jako 1,5 lžičky cukru.
Ze stévie se vyrábí látka známá jako steviol-glykosid, která je schválená v EU jako E960, používaná jako sladidlo. Např. na Japonském trhu dnes má stévie 40% podíl s umělými sladidly.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu