Matcha tea - čaj samurajů a mnichů 
Matcha je na prášek rozemletý zelený čaj a svou výživovou hodnotou se řadí i mezi superpotraviny - superfoods. Čajovníky, ze kterých se Matcha vyrábí, se pěstují ve stínu, proto jsou i mnohem zelenější a s větším obsahem chlorofylu než běžné zelené čaje.

Matcha je považovaný za japonský čaj, ale počátky jeho užívání spadají do 3. tisíciletí před naším letopočtem do staré Číny, kde se pak užíval po celá staletí především ve vyšších a duchovních kruzích. Díky buddhistickým mnichům byl ve středověku rozšířený po celé Číně. Ve 12. století se začal šířit, opět díky mnichům, i po Japonsku. Zpočátku bylo jeho užívání výsadou šlechty, později se rozšířil i mezi samuraje, u nichž se stal dokonce nezbytnou součástí jejich rituálů. Stal se i součástí zenových buddhistických ceremonií.

Pravý matcha tea se mele na žulových kamenech a jeho výroba je časově náročná. I proto patří mezi dražší čaje. Při jeho výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady ani konzervační látky. Připravuje se našleháním prášku s vodou, ať už šejkrem nebo klasickými metličkami. Výsledkem je jedinečný nápoj s bohatou chutí a vůní. Oblíbené jsou i mixy se speciálními sirupy a šťávami, matcha se přidává i do italské zmrzliny, latté a čokolád.

Matcha je čaj s vysokou nutriční hodnotou. Má velmi vysoké antioxidační číslo ORAC. Pomáhá snižovat cholesterol a cukry v krvi, podporuje paměť a myšlení a také redukuje váhu. Podle prastarých japonských textů se zelený čaj zpočátku používal jako elixír k léčbě otoků, horečky a dalších neduhů. Dnes víme, že Matcha obsahuje jedinečnou a silnou skupinu antioxidantů, známých jako katechiny. Až dvě třetiny z těchto katechinů je EGCG, vynikající pomocník při redukci váhy. Matcha je vhodná i pro diabetiky. Zabraňuje tvorbě glukózy v krvi, takže je pro ně i prospěšná. Katechiny, které Matcha obsahuje, dokážou zablokovat enzymy rozbíjející komplexní sloučeniny na cukry.

Jedna porce čaje Matcha má stejné nutriční hodnoty jako 10 šálků běžného zeleného čaje. Navíc tělu dává zdraví prospěšné látky, které u běžných čajů nejsou přístupné - právě díky jemnému namletí. Dostatečný přísun vitamínů, minerálů a dalších antioxidantů zajistí dvě porce čaje Matcha denně. Matcha má také výrazné detoxikační účinky vyplývající právě z množství chlorofylu, který eliminuje těžké kovy a chemické sloučeniny v těle. Matcha pomáhá snížit cholesterol a cukr v krvi. Samotný Matcha tea neobsahuje žádný cukr.

Matcha pomáhá uklidnit mysl, zvyšuje soustředění i paměť a zlepšuje náladu i díky obsahu aminokyseliny L-Theanine. Právě proto ji po staletí používají mniši při meditacích. Díky kombinaci L-Theaninu a theofylinu, dokáže Matcha vytvořit stav jasné mysli a čisté pozornosti přetrvávající několik hodin. Matcha podporuje schopnost organismu spalovat jídlo až 4x rychleji než za normálního stavu, proto je vhodný pro diety i pro sportovce.

matcha v e-shopu